Grupa Pod Budą powstała w 1977 roku.
Jej pierwszy skład utworzyli: Andrzej Sikorowski (voc, g, mand; lider), Anna Treter (voc), Chariklia Motsiou (voc), Jan Hnatowicz (g),
Andrzej Żurek (bg) i Krzysztof Gawlik (viol).

Grupa wywodzi się z kabaretu o tej samej nazwie, który powstał przy Akademii Rolniczej w Krakowie (m. in. Bohdan Smoleń) i funkcjonował tam do połowy lat 70. Przez kilka lat działała pod agendą krakowskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego w Krakowie.

Koncertowała w kraju i za granicą, m. in. niemal w całej Europie, a także w Kanadzie i USA. Zagrała na największych polskich festiwalach, m. in. kilkakrotnie na Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu (wyróżnienie w 1979) i na festiwalu piosenki w Sopocie (1989). Na jej oryginalny i łatwo rozpoznawalny repertuar składają się autorskie kompozycje Andrzeja Sikorowskiego (muzyka i teksty) i Jana Hnatowicza (muzyka).
Nagrała m. in. 4 analogowe single, 4 płyty analogowe, a także kasety i 12 płyt kompaktowych. Jej piosenki znalazły się na kilkudziesięciu składankach z innymi wykonawcami. Dokonała wielu nagrań dla archiwum Polskiego Radia w Krakowie.

Na jej autorską dyskografię składają się albumy:

"Grupa Muzyczna Pod Budą" (1981, 2002),
"Postscriptum" (1983, 2002),
"List do świata" (1987, 2002) - powstał z nagrań radiowych,
"Lecz póki co żyjemy" (1990, 1993),
"Blues o starych sąsiadach" (1992) - płyta koncertowa,
"Jak kapitalizm, to kapitalizm" (1993),
"17 zim/ Nasze pastorałki" (1995),
"Kolędy" (1995),
"Tokszoł" (1995),
"Żal za..." (1998),
"Kraków, Piwna 7" (1999) - składanka ze "Złotej Kolekcji" zawierająca największe przeboje grupy i płyta
"Razem" (2001).,
"Naftalinowy świat" (2005 ). Znalazły się na nich takie przeboje, jak: "Ballada o ciotce Matyldzie", "Bardzo smutna piosenka retro", "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa", "Piosenka o walizce", "Tokszoł" czy "W moim znaku Waga" - najczęściej melodyjne poetyckie ballady o codziennych smutkach i radościach.

Grupa Pod Budą nagrała kilkanaście recitali telewizyjnych i teledysków do swoich piosenek. Na jej temat powstało kilka programów TVP, m. in.: "Okruchy codzienności czyli Krótka historia grupy Pod Budą" i "Kasta Pod Budą i Andrzej Sikorowski" (w "Leksykonie Polskiej Muzyki Rozrywkowej"). Współpracowali z nią: Maja Sikorowska (voc), Andrzej Pawlukiewicz (p), gitarzyści i basiści - Wojciech Bobrowski, Wacław Juszczyszyn, Bogusław Mietniowski, Paweł Ostafil i perkusiści - Jan Budziaszek, Jerzy Dąbrowski, Czesław Dworzański, Jacek Kochan, Andrzej Kubacki, Andrzej Popiel, Adam Pukalak i Grzegorz Schneider. Od 1992 roku - obok Andrzeja Sikorowskiego i Anny Treter - tworzą ją: Marek Tomczyk (g) i Andrzej Żurek (bg).

DYSKOGRAFIA (wybór)...